Meer muzikale activiteiten

Koren

Op dit moment kan het allemaal niet op. Zo langzamerhand heb ik een netwerk ontwikkeld met koren in en rond Rotterdam. Ik heb het grote geluk dat ik snel van blad kan lezen, dus het studeren kost me niet zoveel tijd als veel anderen. Ik heet niet alleen Bas, maar ik ben er ook één. Die combinatie maakt dat ik snel terecht kan bij diverse projectkoren. Het leuke van dit privilege is dat ik een heel wisselend repertoire kan zingen, van heel oud tot zelfs wereldpremières. Uiteraard vergt dit wel wat van mijn vermogen tot flexibiliteit, en ik moet wel eens een beetje schipperen. Maar ook dat is leuk. Ik ben een alleseter!

Het is inmiddels nogal een rijtje, in willekeurige volgorde:

  • Ad Libitum Rotterdam
  • Tiramisu Rotterdam
  • Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam
  • Drechtsteden Bachkoor Dordrecht
  • En Chantant Brielle
  • Serenade Hoekse Waard
  • Capella Sine Nomine Den Haag
  • Octare Rotterdam

Meer voor mannen!

Er komt een nieuwe project aan, een initiatief van één van mijn collega’s. Ik kan daar nu nog niet zoveel over kwijt, maar er is sprake van een combi met religieuze muziek en andere muziek voor mannen. En ik mag de muzikale leiding doen!

Nog meer zingen

Uiteraard blijft het niet bij zingen in koorverband. Ik volg al weer jaren zanglessen bij Mariët Kaasschieter. Ooit heeft ze me geholpen bij de bas solo’s in Die Sieben Letzte Worte van Haydn. Ik mocht destijds bij Anneke Huitink de dubbelrol van koorzanger en solozanger vervullen bij “Archipel”. Sindsdien geeft Mariët me les. Ik heb verschillende workshops gedaan, bij haar en bij Forum Vocaal. Naast het verbeteren van mijn vocale kwaliteiten (of liever het verbergen van het gebrek daaraan) heb ik geleerd om met tekst om te gaan. Als instrumentalist is dat al een heel ding. Dat dit nog niet altijd helemaal lukt blijkt uit het feit dat toch nog verder naar mijn “romantische eigenschappen” moet zoeken. Althans, dat vond men tijdens de workshop in Bouvières in oktober 2021.

Piano

Eigenlijk een ondergeschoven kindje. De piano wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor het instuderen van de koorstukken. Af en toe begeleid ik nog wel eens iemand. En ik heb inmiddels dozen vol bladmuziek doorgespeeld, gekregen van een muzikale vriend: heerlijk studie materiaal.