Nog eens Brighton

We zijn op deze prachtige dag de hele dag onderweg geweest. Niet met de auto maar met de benenwagen. De auto staat nog steeds in de St. Regent garage, want zo groot is Brighton ook weer niet.

Uiteraard hebben we eerst een heerlijk ontbijtje in het hotel genoten, Om ongeveer half 10 waren we onderweg. Het leuke is dat je natuurlijk direct als je buiten bent met toeristje spelen kan beginnen. We wandelden over de boulevard, of eigenlijk beneden bij het kiezelstrand waar men een wandelpad heeft aangelegd. Omdat het zo vroeg was moest alles nog op gang komen. De kinderspeelplaatsen waren nog leeg, de vele barretjes moesten nog worden bevoorraad. De vrachtwagens met voedsel en bier reden af en aan. Het strand was nog bijna leeg. We maakten natuurlijk foto’s van alles wat los of vast zat. Ook van de afgebrandde West Pier. Zonde dat zoiets er niet meer is. Volgens mij gaan ze er een uitkijktoren bouwen van 173 meter hoogte. Ook zonde.

Deze keer hadden we ons voorbereid, dus we liepen in 1 keer naar het Royal Pavilion, het voormalige “buitenhuis” van koning George IV. We hadden al iets gezien over de extravagantie van het kleine paleis, maar aan de buitenkant zagen we al dat het nog veel erger was dan we dachten. de buitenkant is helemaal opgetrokken naar het voorbeeld van de paleizen uit India. Compleet met palmbomen in de tuin, minaretten, versieringen, enzovoort. Natuurlijk wilden we dan ook zien hoe het binnen was. Met een audiogids aan het oor liepen we door de zalen. De inrichting, behang, plafonds en versieringen waren op China geïnspireerd evenals de meubelen. Het was duidelijk dat George indruk wilde maken op zijn gasten met dit pompeuze geheel. Maar echt prachtig. In de eetzaal hing een kroonluchter die wel 10 meter hoog was, en door een enorme draak werd gedragen. De keuken was gigantisch. Alle kamers en zaken waren vol prachtige meubelen, allemaal chinoiserie. Het schijnt dat George IV alleen een (officiële) dochter had, dus zijn broer werd zijn opvolger. Na 7 jaar was ook deze koning overleden zonder zonen, dus werd de nicht van George koningin, Victoria. Die vond het paleis helemaal niks, en verkocht het aan de bevolking van Bath. De meubelen nam ze wel mee, maar die zijn nu in permanente bruikleen van Elizabeth II weer terug.
De restauratie heeft geloof in ongeveer 35 jaar geduurd, en is nog steeds niet helemaal gereed. Oh ja, en de Savory Tea was heerlijk tussen de middag.

Weer buiten gekomen hebben we een wandelingetje gemaakt, eventjes op een bankje gezeten om te genieten van het zonnetje en een niet onverdienstelijke gitarist/zanger. Daarna verkenden we de Lanes, een wirwar van steegjes en straatjes met restaurantjes en juwelierswinkeltjes.   Op een terrasje dronken we een biertje (en nog eentje). Inmiddels kwamen 4 meisjes, waarvan 1 met een gitaar uit de giegel leeftijd, een plekje zoeken om te zitten en te zingen. En nog wel leuk ook. Als je dan toch aan straatartiesten moet geven dan maar aan die meisjes, in plaats  van aan een klaploper die Frank Sinatra na probeert te doen. Ook hij  had trouwens minimaal 2 fans, namelijk 2 oudere dames die iets teveel al hadden gedronken.

We vonden er zelfs een winkeltje waar we een adaptor voor de electrische apparaten konden kopen. Zowel de IPad als de camera’s en de telefoon van Ymkje hebben stroom nodig en vandaag reden we niet. Vandaar. En weggegooid geld is het niet, omdat we zeker nog binnenkort een weekende naar Londen willen gaan. Zonder auto.

Na een verkwikkend tukje liepen we weer terug naar de Lanes, voor het eten. We vonden een Tapas restaurantje, wat werd gerund door volbloed Spanjaarden. Heerlijke Tapas gegeten. Het zaakje zat ook continue vol, wat een goed teken is.

Na het eten (en de fles rode wijn) liepen we naar de Brighton Pier. Dit is een oude goed gerestaureerde pier, die nu vol staat met kermisattracties. Dat wilden we toch ook even meemaken. Wat een bedrijvigheid en wat een mensen. Maar ook, wat een mooie zonsondergang!

Het begon donker te worden, maar net als gisteren bleef de temperatuur aangenaam. We hebben tijdens de wandeling terug even stil gestaan bij een partij Beachvolley. En we hebben vanuit de muziektent een foto gemaakt van het hotel. Daarna moesten we heel snel terug naar de hotelkamer, want Liesje moest plassen…… Dat moet al dat bier toch zijn geweest.

Kortom: Brighton is een heel leuke plaats en helemaal niet de oude mutsen badplaats die we dachten dat het zou zijn. En dan het prachtige weer, waar hebben we het aan verdient?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *