Waarom zijn Engelsen zo beleefd?

Ik vraag met dat werkelijk af: waarom zijn Engelse mensen zo beleefd en voorkomend. En in het verlengde daarvan: waar zijn we in Nederland  van dat pad afgedwaald?

Een paar voorbeelden maar. We staan in een winkel te zoeken maar een bepaald product, waardoor iemand op ons af komt met de vraag:”Are you alright?” Die ziet dus dat we zoeken en komt zelf naar ons toe om te vragen of ze kan helpen. Ze brengt ons naar het desbetreffende product en iedereen is blij.

Ander voorbeeld, wat we vandaag diverse keren hebben meegemaakt. We staan in een groot metro station te zoeken op de kaart, waarop iemand naar ons toekomt en vraagt of hij/zij kan helpen. Kom daar in Rotterdam eens om? Daar draaien ze zich om, om toch vooral te voorkomen dat ze een vraag krijgen. Ymkje had tot 2 keer toe dat de dagpas het poortje niet opende. Zonder mankeren werd ze door een vriendelijk mijnheer van het openbaar vervoer geholpen.

In Westminster Abbey was ik aan het zoeken naar de Coronation Throne waarbij ook ik keurig werd geholpen zonder er om te hoeven vragen.

Wat is dat toch? Vervolgens vallen er veel meer zaken op. Je hoeft hier in Londen niet bang te zijn dat op het zebrapad de vouwen uit je broek worden gereden. We hebben hier niet één metrorijtuig gezien waar krassen in de ruiten waren aangebracht of grafitti op de deuren zat. De straten zijn schoon, er ligt geen papiertje op de grond. Als gevraagd wordt om op een roltrap rechts te gaan staan doet iedereen dat, waarschijnlijk niet omdat er op iedere hoek iemand staat te controleren maar omdat men vind dat het zo hoort.

Dat dit allemaal zo is, is helemaal niet zo bijzonder. Het feit dat het me opvalt omdat het bij ons in Rotterdam zeker níet zo is, dat maakt het bijzonder. Wij hebben het in Nederland altijd over die gekke Engelsen met hun rare tradities en hun links rijden. Maar gek of niet, we zouden heel veel van ze kunnen leren. Wat zou het een verademing zijn: geen veel te korte lontjes meer, juist wel meer behulpzaamheid en zeker meer respect voor de omgeving. Misschien is dat ons probleem wel. Bij ons in Nederland heeft iedereen heeft zijn mond vol over respect wat het een holle frase maakt. Hier in Londen wordt het gewoon zonder mankeren toegepast. Daar moeten wij ook weer naar toe. We komen er tenslotte ook vandaan.

Was getekend, Bas Boender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *